Právo 

Soukromé finanční instituce jsou novými strážci environmentální regulace, mění se i postoj soudů

Regulací v oblasti environmentálního práva neustále přibývá, což značí, že udržitelnost je stále důležitějším tématem, které se přímo týká jednotlivců, firem i států. Dohled nad dodržováním nových pravidel už však nezajišťují pouze inspekce životního prostředí, ale nově i soukromé finanční instituce. A nový přístup k problematice mají i soudy, jejichž rozhodnutí přímo ovlivňují odpovědnost firem a států za klimatickou změnu. Přečtěte si, co nejdůležitějšího se událo ve druhém čtvrtletí roku 2021 ve světě environmentálního práva, a seznamte se s regulatorními novinkami, které budou mít vliv na budoucnost udržitelného byznysu celé Evropské unie.

Zelená transformace pokračuje, Modernizační fond vyhlásil nové výzvy pro zařízení, která potřebují emisní povolenky

Evropská unie si je vědoma důležitosti zelené transformace, a proto poskytuje členským státům staronové zdroje. Nedávno byl tak schválen Fond spravedlivé transformace, který se 17,5 miliardami eur pomůže uhelným regionům. Zároveň EU pokračuje v programu LIFE, který podporuje inovativní environmentální projekty. A pozadu není ani Česko, které vyhlašuje nové výzvy Modernizačního fondu na modernizaci zdrojů a technologií. Zároveň ale platí, že je veřejnou podporu potřebné pečlivě hlídat. Proto Komise zveřejnila pokyny, kterými upravuje podmínky státní podpory ve vztahu k systému emisních povolenek. Jak totiž ukazuje nový nástroj OECD, veřejná podpora často směřuje i do neekologických řešení, jako jsou fosilní paliva.

Orientace v pravidlech udržitelného financování bude jednodušší, EU připravila tzv. taxonomický kompas

Symbolicky na Den země představila Evropská komise robustní balíček nových opatření k podpoře udržitelných financí. Mezi nimi byl i první soubor technických kritérií, který popisuje, jaké hospodářské činnosti nejvíce přispívají k plnění cílů EU v oblasti ochrany klimatu. Taxonomie EU tak opět získala jasnější kontury. Komise také připravila návrh směrnice o podávání zpráv o udržitelnosti podniků, který má rozšířit požadavky na vykazování. A k udržitelnosti financí přispěla v uplynulém kvartálu kupříkladu také Platforma pro udržitelné finance, která představila soubor svých doporučení, jak taxonomii do budoucna vylepšit.

EU upřesňuje nová pravidla v boji proti negativním vlivům jednorázových plastů na životní prostředí

Se začátkem zákazů jednorázových plastů vydala Evropská komise pokyny, které vyjasňují problematické otázky této zcela nové regulace. Naléhavost situace ohledně plastů potvrzuje i Evropská agentura pro životní prostředí, která ve své zprávě popisuje, že plasty nejsou pouze problémem znečištění, ale také problémem klimatické změny. Jejich uhlíková stopa je totiž příliš vysoká, a tedy v rozporu se strategií bezemisního hospodářství. Významný podíl na využívání plastů má zejména textilní průmysl, který proto čekají zásadní legislativní změny.

Téma ekologie je pro mladé generace prioritou, firmy musí přijímat důvěryhodné klimatické závazky

Řešení klimatické změny a ochrana životního prostředí zůstává pro mladé generace prioritou. Tento trend vytváří tlak na společnosti, které tak musí přijímat udržitelná řešení. Kdo má ale ve firmách zelenou transformaci vést, není vždy jasné – jedním z favoritů je překvapivě právní oddělení. Transformace ale není lehká a je potřeba vědět, jak nastavit důvěryhodné klimatické závazky a neprovozovat pouhý greenwashing. Jednou z cest je lepší kooperaci a vzájemná podpora mezi jednotlivými sektory a firmami.

Biodiverzita má klíčový vliv na ekonomiky států, závisí na ní více než polovina globálního HDP

Ochrana životního prostředí je stále důležitějším celospolečenským tématem, a proto Evropská unie nepřestává připravovat stále nové plány a strategie. Jednou z novinek je kupříkladu nový akční plán pro nulové znečištění vody, ovzduší a půdy s cílem chránit tak zdraví Evropanů. Dále EU připravila strategii v oblasti biologické rozmanitosti, která reaguje na nedostatečnou ochranu biotopů a druhů – na biodiverzitě jsou totiž závislé nejen ekosystémy, ale i ekonomiky celých států. Mezi další novinky patří rozhodnutí Soudního dvora EU o dočasném zastavení provoz uhelného dolu či zpráva projektu INCA o integraci ekosystémových účtů.

EU chce dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050, poté bude usilovat o negativní emise

Existenční hrozba vyplývající z klimatické změny vyžaduje, aby EU i členské státy zvýšily své ambice a zintenzivnily svá opatření. To se promítá nejen v postoji Unie k evropskému právnímu rámci pro klima a v neustálém získávání a analýze dat (například ve vztahu k uhlíkovým sazbám), ale také ve změně rozhodovací soudní praxe. V nedávném přelomovém rozsudku nizozemský soud totiž poprvé nařídil soukromé společnosti, aby své počínání uzpůsobila potřebě boje s klimatickou změnou.

EnviLaw zpravodaj

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right