Deloitte živě 

Zápisky z cest: Američané jsou velmi přátelští a pozitivní, ani v náročných situacích neztrácejí úsměv na tváři

Už od 19. století přijížděli Evropané do USA žít svůj „americký sen“. Dnes už to zní možná trochu jako klišé, přesto mnoho lidí – ať už Američanů nebo zahraničních návštěvníků – tento fenomén stále něčím láká. A tak trochu vlastně zlákal i mě. Jmenuji se Lubomír Cupal a v rámci mezinárodního programu Deloitte jsem se se svou rodinou vydal do USA, kde ve zdejší kanceláři pracuji jako konzultant auditního týmu. Do Česka se po bezmála dvou letech vracím letos v červnu a přivážím si s sebou nespočet zážitků a zkušeností, pracovních i životních. A možná i kousek toho pověstného amerického snu.

Proč jsem si pro svůj pracovní pobyt zvolil právě USA? Vlastně to byla kombinace náhody a mé chuti vycestovat mimo Česko. Tato touha se ve mně naplno probudila, když jsem v minulosti navštívil pracovně na několik týdnů JAR. Byl to nezapomenutelný zážitek, sice poměrně krátký, ale zato přelomový. V práci jsem potom zjišťoval, jaké další možnosti v tomto ohledu Deloitte nabízí, a po konzultaci s kolegou s podobnou zkušeností jsem se rozhodl ucházet se v rámci Global Mobility Programu o delší pracovní příležitost v USA.

Global Mobility Program

V rámci tohoto projektu dostávají zaměstnanci Deloitte příležitost vyzkoušet si práci ve firemní kanceláři kdekoli na světě. Délka pobytu se může pohybovat v řádu několika měsíců, ale i let, vše záleží na dohodě. Zaměstnanci tak dostávají příležitost dostat se k projektům ve stejném oboru, ale v úplně jiném prostředí, než jsou zvyklí, a získat nové zkušenosti, kontakty, inspiraci i zážitky. A to vše mohou následně po návratu uplatnit ve své domácí kanceláři.

Reakce mých nadřízených i kolegů byla jednoznačně pozitivní, v mém cestovatelském odhodlání mi byli všichni velmi nápomocní. A že to chtělo hodně podpory – výběrové řízení bylo poměrně náročné, důraz byl kladen zejména na znalost anglického jazyka. Poté, co jsem absolvoval všechny testy, pohovory a další nezbytnosti, jsem byl nakonec přijat. V září roku 2018 jsme se s manželkou a dcerou, které bylo toho času rok a půl, proto přestěhovali do Spojených států, kde jsem se stal zaměstnancem americké kanceláře Deloitte se sídlem v McLeanu ve Virginii, co by kamenem dohodil od Washingtonu, D.C.

Asi není překvapení, že tento americký Deloitte je oproti tomu českému významně větší, což je dáno podobou a velikostí amerického trhu. Samotné auditní oddělení kanceláře v McLeanu by pravděpodobně vydalo za celou českou kancelář. Kolegů-auditorů mám tedy stovky, těch nejbližších, se kterými pracujeme na témže klientovi, je něco přes deset.

Za celou dobu svého působení v USA pracuji na jednom jediném klientovi. A ne, opravdu to není tím, že by nebyli klienti nebo práce, přesně naopak – klient, pro kterého pracuji, je obrovská společnost, která poskytuje širokou škálu služeb a jejíž akcie jsou obchodované na burze. Z těchto důvodů je také moje práce auditora všechno, jen ne jednotvárná. Já a pár dalších kolegů věnujeme tomuto projektu veškerý svůj pracovní čas, jehož většinu trávíme právě v kancelářích klientské společnosti. Mou hlavní náplní práce je kontrola čtvrtletního reportingu společnosti, dále zodpovídám za testování manuálních či nestandardních účetních zápisů, mám na starosti audit účetních zápisů souvisejících s nákupem nebo akvizicí dalších firem, audit implementace nového účetní standardu apod. A při tom všem spolupracuji nejen se svými kolegy z McLeanu, ale i z kanceláří Deloitte mimo USA (v mém případě nejčastěji s Indií).

Práce samotná je poměrně náročná, někdy i hektická, veškerá činnost je velmi koncentrovaná – více meetingů, více administrativy, více deadlinů… Pracovní den začíná kolem 9. hodiny ráno a končí nejdříve kolem 7. hodiny večer. A když se blíží nějaká důležitá uzávěrka, zůstávám v práci i do noci. I přesto ale není toto tempo nezvládnutelné – každá dobrá práce je po zásluze odměněna, a proto i zaměstnanci dostávají řadu benefitů, mimo jiné i poměrně štědrou dovolenou, která – když si ji člověk alespoň trochu rozumně v kalendáři rozloží – mu zajistí dostatek času na odpočinek, rodinu a další aktivity.

Jak se změnila má práce v USA s příchodem COVID-19?

Tento článek jsem psal v období těsně před vypuknutím pandemie koronaviru. V současnosti, kdy je v platnosti celá řada bezpečnostních opatření, je situace v práci trochu jiná, zejména po stránce její praktické realizace. Vedení Deloitte rychle identifikovalo hrozbu koronaviru a postavilo se k situaci zodpovědně, a proto nařídilo práci z domu poměrně brzy.

Nyní tedy pracuji na home office, což má své výhody i nevýhody. Nespornou výhodou je možnost být s rodinou, toho si nesmírně cením. Trochu nevýhodou je nutnost více telefonovat a komunikovat elektronicky – zeptat se na nějakou drobnost kolegy, který sedí vedle vás, je přece jen pohodlnější, než si s ním vyměnit třeba čtyři e-maily. Na druhou stranu je to všechno v zásadě jen o zvyku a o „cviku“.

Nově teď každý týden také absolvuji hromadné telefonáty s americkým vedením Deloitte. Informují nás o ekonomické situaci USA a o krocích firmy na celonárodní úrovni. Dávají nám také různé tipy, jak komunikovat s klientem nebo jak správně pracovat z domova – kladou například velký důraz na to, aby zaměstnanci netrávili veškerý čas pouze prací, jelikož k tomu může „domácí kancelář“ svádět, a věnovali patřičný čas také rodině a odpočinku.

Příjemně mě překvapila povaha lidí v USA, hlavně jejich neutuchající energie. Ano, všichni víme, že Američané mají pověst velmi přátelských lidí, i přesto mě ale jejich upřímné pozitivní naladění překvapilo a nabíjí mě každý den. Na tomto místě bych ale chtěl podotknout, že toto je devíza kolegů ve všech kanceláří Deloitte. Co platí o Američanech obecně, platí obecně i pro deloiťáky – tak nějak přirozeně tato firma kumuluje lidi, kteří jsou na stejné vlně, lidi sympatické, ochotné a obětavé. V tomto jsou například americká a česká kancelář Deloitte naprosto stejné.

Je těžké ve zkratce shrnout, co mi tato moje americká etapa dala – je toho totiž opravdu hodně. Primárně tedy pracovní zkušenost – zpátky do Česka si přivážím nový a velmi efektivní přístup k práci, k řízení projektů, ke komunikaci s klienty a kolegy, o nových technických a oborových znalostech nemluvě. Dále zážitky, a nejen tedy ty pracovní – za dobu strávenou v USA jsme s rodinou stihli procestovat celou řadu států a navštívit bezpočet zajímavých míst (a ač se těžko vybírá, musím jednoznačně zmínit alespoň naprosto nezapomenutelnou návštěvu Národního parku Yellowstone). A na konec taky výzvu, protože to rozhodně nebylo naposledy, kdy jsem někam vycestoval, a inspiraci pro ostatní, že i „kancelářská“ práce může být zajímavá a může se stát lístkem na cestu kolem světa.

Chcete vědět, jak cestovali další naši kolegové z Deloitte? Přečtěte si například zápisky z cest Radovana Frola z Mexika, Markéty Pomohačové z Lucemburska nebo Terezy Kavan Klimešové z Japonska.

Kariéra v Deloitte Zápisky z cest

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right