Deloitte živě 

Deloitte Forensic z oddělení FAS: vyšetřují podvody, ale také radí, jak jim předcházet

Odhalují nekalé jednání a podvody v organizacích a vyčíslují jejich škody. Radí firmám, jak nastavit pravidla týkající se praní špinavých peněz, korupce a dalších rizik. Stojí striktně na straně zákona a nedají zlotřilým podvodníkům spát. Řeč je o Deloitte Forensic, dalším týmu z oddělení FAS, o němž si s námi povídal Jan Kvasnička.

Vyšetřování podvodů a nekalého jednání, proaktivní poradenství pro předcházení vzniku podvodů či jiného porušování zákona nebo také poradenství při soudních sporech – to jsou základní oblasti, v nichž odborníci z týmu Deloitte Forensic takříkajíc zasahují. Ke klientům s nimi přichází nejen zákon, ale také bohaté zkušenosti z různých oborů a nejmodernější technologie pro získávání, prohledávání, analýzu a vizualizaci velkých a složitých datových souborů.

Přečtěte si předchozí díly našeho seriálu, který se věnuje oddělení Financial Advisory Services:

Financial Advisory Services v Deloitte: Práce s čísly, přesun velkého množství peněz v jeden moment, interpretace dat

Tabulky, analýzy, reporty, ale i znalecké posudky. To je denní chleba týmu Valuation & Modeling v rámci oddělení FAS

M&A Transaction Services v Deloitte: specialisté na due diligence a finanční analýzy podniků

Vše pro firmy: Nákupy, prodeje, restrukturalizace, úvěry u bank. Poznejte Corporate Finance z oddělení FAS

„Vyšetřovačky“, to je oč tu běží

Asi nejznámější část práce forenzního týmu je vyšetřování nekalého jednání v organizacích. To se týká nejčastěji zaměstnaneckých podvodů, hospodářské kriminality apod. Velmi často se stává, že vyšetřování iniciuje zahraniční mateřská společnost, když získá podezření, že se v dceřiné firmě vyskytují nekalé praktiky.

Ale od začátku. Jak se vlastně firma dozví, že se uvnitř firmy děje něco nekalého, a jak se poté postupuje? „Z velké části je to díky whistleblowingu, tedy oznámení od zaměstnance či jiné osoby, které může a nemusí být anonymní,“ vysvětluje Honza Kvasnička, jenž přišel z oddělení Auditu a v týmu Forensic působí už druhým rokem. Ve chvíli, kdy se takovéto podezření na nepoctivé či kriminální jednání objeví, potřebuje klient nezávislý subjekt, který celou záležitost vyšetří. Často není možné využít interních zdrojů už jen proto, že není jasné, kdo všechno je v případu zaangažovaný. „My navíc disponujeme přidanou hodnotou v podobě znalostí a zkušeností a současně pracujeme se specializovanými technickými nástroji a přístupy do speciálních databází,“ upřesňuje Honza.

Další postup záleží na tom, jak konkrétní ono podezření je. Pokud se podezření týká většího počtu zaměstnanců, může být záběr práce našich specialistů poměrně široký. „Zpracováváme třeba data od desítek lidí za určité časové období, a může jít až o miliony dokumentů. Posbírají se notebooky, mobily, účetní data a veškeré komunikace, které jsou s daným podezřením spojeny,“ popisuje dále Honza a dodává: „Dnes už si na to podvodníci nejspíš dávají větší pozor než dříve, ale stejně mě občas zaskočí, co všechno jsou schopní si ve firemních zprávách napsat.“ Získaná data se následně analyzují za pomoci různých softwarových nástrojů.

Součástí každého vyšetřování je většinou také tzv. BISka (Business Intelligence Search). Jedná se o prověřování obchodního pozadí osob a společností a analýzu zaměřenou na identifikaci nestandardních vztahů, majetkových poměrů atp. Takové prověřování probíhá jak ve veřejných zdrojích, tak v rámci speciálních zpoplatněných databází. „Rozplétat a pochopit složitou pavučinu vztahů, která se nám při některých projektech ukáže, je pro mě osobně jedna z nejzajímavějších částí projektu,“ říká Honza.

Na konci projektu je potřeba agregovat veškerá fakta ze všech zkoumaných zdrojů, která podporují nebo vyvracejí původní podezření, a tato fakta reportovat klientovi. Důsledky našich zjištění jsou různé a jsou v podstatě na rozhodnutí klienta, od výpovědí z pracovního poměru až po trestní oznámení.

Prevence podvodů, praní špinavých peněz, financování terorismu či mezinárodní sankce…

Další významnou oblastí, na niž se Forensic specializuje, je poradenství firmám a finančním institucím v oblasti prevence a snižování rizika podvodů, korupce, praní špinavých peněz (AML) či porušování mezinárodních sankcí. Díky reálným zkušenostem z vyšetřování pomáhá Forensic klientům nastavit ve firmě prostředí, které problémům předchází a minimalizuje ztráty díky jejich včasné detekci.

„Zvláště oblast AML se neustále vyvíjí, přibývá stále více regulací a je složité a nákladné držet krok. Ve chvíli, kdy regulátor zjistí, že AML procesy nebyly či nejsou nastavené správně podle všech regulí, hrozí poměrně vysoké sankce a reputační riziko,“ konstatuje Honza. Forenzní tým proto klientům pomáhá správně nastavit systémy, tak aby peníze nutně vynaložené na prevenci přinesly maximální efekt.

Forenzní tým pod lupou

Forensic Services v sobě spojuje několik disciplín, a proto i jednotliví členové týmu přicházejí z nejrůznějších oblastí. Najdeme zde zkušené účetní, auditory, datové analytiky, právníky, experty z bank či bývalé regulátory. „Náš Forensic tým v rámci FASu čítá v současné době 17 lidí v České republice a 8 na Slovensku. Zároveň je náš partner Alexander Nagy také partnerem pro celou oblast Central Europe (18 států), takže dohromady nás je asi 65, včetně lidí z Polska, Rumunska, Pobaltí atd.,“ přibližuje svůj tým co do počtu Honza. Po technologické stránce navíc spolupracují forenzní odborníci se samostatným technickým týmem Deloitte a právní poradenství zase zajišťují kolegové z Deloitte Legal i jiných advokátních kanceláří.

Jak je typické pro celý FAS, také v týmu Forensic panují velmi přátelské vztahy. Zároveň Honza velmi oceňuje, že má v poměrně malém 17členném týmu blízko k seniorním kolegům včetně partnera a může se s nimi kdykoliv o čemkoliv poradit a spoustu se toho naučit. „Od první chvíle mě kolegové brali jako rovnocenného partnera a díky tomu se člověk v práci nejen lépe cítí, ale také se velmi rychle učí,“ pochvaluje si Honza a zdůrazňuje, že není ve velkých firmách úplně běžné, aby byli nejvyšší nadřízení se svými lidmi v natolik intenzivním kontaktu, že by se spolu denně potkávali u kávy nebo si zašli občas na pivo.

Zajímá vás Forensic? Třeba je to obor právě pro vás…

Ovládáte kritické a analytické myšlení? To je to hlavní. Někdy jsou případy zamotané a naši forenzní specialisté musí pracovat se spoustou dat. Je potřeba spojit ty správné tečky v záplavě teček, které nejsou důležité, jak říká Honza. Důležité je proto umět zanalyzovat data, kriticky vyhodnotit, která jsou podstatná a která nikoliv, a poté dokázat vyvodit, co všechno nám tato data říkají a co vlastně můžou znamenat.

Máte auditní, účetní nebo právní background? Odpracovaný rok v jednom z těchto oborů úplně stačí. „Background v účetnictví nebo právu je určitě dobrý základ, ale i když to zní jako klišé, nejdůležitější je opravdu chuť se ty věci učit a mít nějakou přirozenou zvídavost.“ objasňuje.

Ještě znalost Excelu a angličtiny a máte vyhráno. Excelem by pro vás neměl být španělská vesnice a stejně tak je důležité zvládat mluvenou i psanou angličtinu.

Jazýčkem na misce vah spravedlnosti…

Co je na oboru Forensic nejlepší? Honza Kvasnička má jasno: nejednotvárnost a dobrý pocit z toho, že klientovi pomáháte odhalit nepravosti v jeho firmě. „Baví mě být součástí odhalování podvodů,  být trošku tím jazýčkem na misce vah spravedlnosti, kdy ti padouchové, alespoň někteří, už ve svém jednání díky naší práci nebudou pokračovat. Člověk má pocit, že dělá správou věc, a to je, myslím, to, co dnes lidi hledají,“ konstatuje na závěr Honza.

Chcete se stát součástí týmu Deloitte? Sledujte pracovní nabídky na našich stránkách www.jsmedeloitte.cz.

Kariéra v Deloitte Hospodářská kriminalita Seriál - FAS

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right