Lidé 

Matky, děti, kariéry. Nový průzkum o flexibilní práci i debata insiderů v Deloitte

Věděli jste, že téměř každá druhá matka, která chce pracovat, nepracuje, protože nemá adekvátní podmínky? Že až 74 % pracujících matek nepůsobí u svého původního zaměstnavatele? Nebo že 61 % žen pečujících o děti do dvou let má pouze nárazové nebo dokonce žádné hlídání? U příležitosti prezentace výsledků nového průzkumu a následné panelové diskuze expertů se v úterý 26. září v sedmém patře sídla Deloitte sešlo více než 120 lidí.

Na úvod setkání byl představen nový průzkum, který Deloitte připravil ve spolupráci s platformou MUMDOO. Jeho cílem bylo zmapovat současnou situaci rodičů malých dětí – zejména matek – na pracovním trhu, identifikovat největší překážky, které jim brání v návratu do práce i v možnostech pracovního uplatnění. Součástí studie jsou rovněž možná opatření a řešení, jak postavení matek na pracovním trhu zlepšit.

Výsledky průzkumu prezentovala Andrea Hermanová, která v Deloitte působí jako seniorní konzultantka v týmu Poradenství lidského kapitálu, a spolu s ní také spoluautorky studie z platformy MUMDOO Lucie Bášová a Kristýna Cejnarová.

„Řada firem se svým přístupem připravuje o nedostatkový lidský kapitál a stát se ochuzuje o obrovský ekonomický potenciál. Česko má dlouhodobě jednu z nejnižších nezaměstnaností v celé EU. Na trhu tak chybí desítky tisíc pracovníků a pracovnic, které firmy zoufale hledají, zatímco stovky tisíc žen pečujících o děti by rády pracovaly, ale na trhu neexistují flexibilní a adekvátní pracovní příležitosti,“ uvedla na úvod expertka Deloitte Andrea Hermanová a doplnila, že návrat do práce je důležitý i s ohledem na psychické zdraví matek.

„Kvůli nemožnosti pracovat ve své domovské firmě nebo instituci jsou ženy nuceny své schopnosti, zkušenosti a know-how nabízet či poskytovat jinde. Problém většinou není v tom, že by jejich původní zaměstnavatel nenabízel práci, ale spíše není schopen nastavit ve firmě fungující a flexibilní systém, který by to umožňoval a šel naproti těm, kdo pracovat chtějí,“ zmínila při prezentaci Kristýna Cejnarová z MUMDOO.

  • Reálně pracuje jen každá druhá matka, která chce pracovat.
  • 61 % žen pečujících o děti do dvou let má pouze nárazové nebo dokonce žádné hlídání.
  • V prvních dvou letech života dítěte by si ženy přály hlavně flexibilní částečné úvazky formou dohod (36 %) nebo nárazovou projektovou práci (33 %), realita je však jiná. Nepracuje 55 % matek dětí do 2 let, které by rády pracovaly. Navíc se jen 12 % z nich daří najít flexibilní částečné úvazky, spolu s dalšími 14 %, které mají možnost pracovat projektově.
  • 63 % žen uvedlo, že se necítí být dobře informováno o aktuálních pracovních nabídkách a možnostech u svého zaměstnavatele.

Průzkum Deloitte a MUMDOO

„Z naší praxe mohu potvrdit, že se na nás obrací čím dál více firem s tím, abychom jim pomohli v jejich společnostech nastavit procesy i atmosféru pro flexibilní úvazky, efektivnější plánování pracovní síly zaměstnanců i posilování diverzity a inkluze. Největší bariérou bývá často změna mindsetu,“ doplnila expertka na lidský kapitál Andrea Hermanová z Deloitte.

Po prezentaci výsledků průzkumu následovala panelová diskuze se zajímavými hosty, kteří se dané problematice dlouhodobě věnují. V Deloitte jsme tak přivítali právničku Šárku Homfray, místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Olgu Richterovou, CEO Welcome to the Jungle Jana Klusoně, Chief Innovations, Digital and Operations Officer a členku představenstva ČSOB Michaelu Bauer a také psycholožku a psychoterapeutku Elišku Remešovou. Diskuzi moderovala novinářka a autorka knihy Máma má práci Šárka Seydler Kabátová.

„Máme tady desetitisíce žen, které chtějí pracovat, ale nemohou, protože chybí systém péče o malé děti. Náš mentální balvan je v tom, že to je na ženách. Péče o děti nemá být téma jen poloviny populace, ale nás všech,“ uvedla v úvodu panelové diskuze místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová a doplnila, že návrat žen, které pečují o děti, zpět do práce nevyřeší jen právo a zákony, protože nikdy nebudou dokonalé. Podle ní je klíčem naše chování a kultura.

Na její slova navázala psycholožka Eliška Remešová, která uvedla, že striktní rozdělení rolí – kdy má žena na starost výhradně péči o děti a otec výlučně zajištění příjmů pro rodinu – zvyšuje na oba rodiče tlak a zátěž, nepomáhá psychickému zdraví a může se odrážet i na vývoji dětí.

„Zaměstnavatelé, kteří chtějí pomáhat ženám k návratu do práce – to už dělají. A takové, kteří pomáhat nechtějí, nový zákoník práce stejně nedonutí,“ zmínila v diskuzi právnička Šárka Homfray, která se rovněž podělila o své zkušenosti z oblasti odborů. Pohled firem na dnešní realitu zaměstnávání žen na zkrácené úvazky pak na několika konkrétních příkladech trefně popsal Jan Klusoň z Welcome to the Jungle.

Po konci panelové diskuze následoval networking. „Věřím, že tato akce určitě nebyla poslední svého druhu, protože téma návratu rodičů, zejména matek, zpět do práce je v České republice stále palčivé. Skutečně komplexní řešení současného stavu by přitom pomohlo nejen samotným rodičům, ale i firmám a potažmo celé české ekonomice. Máme v tomto směru – jakožto celá společnost – velké rezervy, které bychom se měli snažit rychle narovnat,“ uvedla na závěr večera odbornice na lidské zdroje a spoluautorka průzkumu Andrea Hermanová z Deloitte.

Celý průzkum a více informací o tématu flexibilní práce najdete zde.

Práce z domova Trh práce EU

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right