Právo 

Udržitelná transformace nabírá na síle: Jaké změny s sebou přinese ekologizace hospodářství?

Není asi potřeba zdůrazňovat, v jak výjimečné době žijeme. Společnost se mění v závratném tempu a dokáže se pandemickým podmínkám přizpůsobovat s nevídanou flexibilitou. Nově získané schopnosti rychlých a komplexních změn jsou pro nás příležitostí rozpohybovat řadu společenských témat tam, kde nám k tomu dříve bránilo pohodlí. A ekologizace hospodářství je jedním z nich. Část společnosti to samozřejmě bude vnímat jako vnucenou mantru. Podívejme se na to ale shovívavěji a berme tuto situaci jako příležitost ke zlepšení.

Okolnosti nás přinutily zpochybnit zavedené pořádky a naším úkolem je dát této skutečnosti smysl. Využijme proto této příležitosti k dlouhodobému plánu a ptejme se svého okolí a sami sebe, jak položit základy ekologičtější prosperity, udržitelnější jistoty a pohodlí.

Evropa plánuje investice do vodíku a výrazné snížení emisí

Evropská komise letos v létě neusnula na vavřínech a připravila smělé plány v oblasti environmentální regulace. Budoucnost vidí ve vodíku a v rámci nové strategie počítá s investicemi do vodíkové infrastruktury. Tuto a další vize předestřela předsedkyně Komise Ursula von der Leyen ve svém prvním projevu o stavu Unie. Evropa má zapracovat na ještě výraznějším omezení emisí a rozsáhlé prostředky poputují do zelených projektů a transformace postižených regionů. Také OECD považuje za důležité postupovat při oživování ekonomik na ochranu životního prostředí promyšleně a volá po restrukturalizaci kritických sektorů. Ostatně stav životního prostředí má významný vliv nejen na přírodu, ale také na délku a kvalitu našeho života, jak vyplývá z nové studie Evropské agentury pro životní prostředí.

Energetický sektor je uprostřed udržitelné transformace, způsobů financování existuje celá řada

Financování energetiky je aktuálním tématem, které hýbe sektorem v rámci celé EU. Například Nařízení o mechanismu Unie pro financování energie z obnovitelných zdrojů, které v září letošního roku vydala Evropská komise, si klade za cíl získat finance k naplnění závazků Zelené dohody. Není to však cesta jediná – firmy mohou také využít možnosti financovat energetickou transformaci velice výhodnou metodou EPC (Energy Performance Contracting). Přečtěte si, jaké mají o zmiňované proměně sektoru povědomí firmy a spotřebitelé a jak přechod na obnovitelné zdroje vidí sami energetičtí leadeři.

Koronavirová pandemie má pozitivní vliv na soukromé udržitelné investice, veřejná podpora však nezůstává pozadu

Nejnovější průzkumy a statistiky ukazují, že se investice do udržitelných projektů dlouhodobě zvyšují, a to i díky pandemii COVID-19. Navíc se zdá, že ESG (Environmental, Social, Governance) fondy jsou výnosnější než ty klasické. Při podpoře udržitelné transformace ale nezaostává ani veřejný sektor a z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost je nyní možné čerpat nové prostředky, které mohou sloužit právě k inovacím a udržitelnějšímu podnikání. Na evropské úrovni byly potom vyhlášeny nové výzvy programu Horizon 2020, které mají pomoci naplňovat cíle Zelené dohody. A aby toho nebylo málo, Evropská komise zveřejnila pokyny, které umožní státům kompenzovat nepřímé náklady některým podnikům v souvislosti se systémem obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů po roce 2021.

Důležitost investic do životního prostředí a řízení společností nabírá v soukromém sektoru na obrátkách

Nefinanční reporting se stává stále důležitějším nástrojem. Ukazuje nejen dopad společnosti na životní a společenské prostředí, ale představuje i další důležité ukazatele, o které se investoři, zaměstnanci a obchodní partneři zajímají. I přesto je ale pro firmy náročné vyhodnotit, jakou obchodní hodnotu má jejich společenský dopad. Identifikovali jsme proto šest oblastí, kde je tento vliv nejvíce vidět. Dále jsme připravili tři základní strategie, které společnostem pomohou s transformací směrem k udržitelnosti. A v neposlední řadě jsme se věnovali významu ESG (Environment, Social, Government) a důvodům, proč firmy ve střední Evropě do této oblasti stále příliš neinvestují.

EnviLaw zpravodaj

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right