Lidé 

Well-being: Nový trend, který hýbe firmami po celém světě

Osobní pohoda v práci, tedy well-being, se stává čím dál více skloňovaným tématem mezi firmami i zaměstnanci. Co si ale pod ním představit a proč se najednou těší takovému zájmu? A jak jsou na nový trend firmy připraveny?

Zatímco před pár lety šlo spíše o okrajové téma, dnes se well-being dostává na výsluní a získává si pozornost zaměstnavatelů napříč odvětvími. Alespoň to dokazuje studie Deloitte Globální trendy v oblasti lidského kapitálu, kterou jsme provedli mezi 11 tisící respondenty ze 124 zemí světě včetně České republiky. Podle ní je well-being nejvýraznějším trendem v ČR, protože je důležitý pro 92 % respondentů z řad českých firem, na světové úrovni je to potom 84 %.

Téma osobní pohody se dostává do popředí i díky současné nízké nezaměstnanosti a nastupujícím pracovníkům z řad generace mileniálů. Zaměstnanci i uchazeči o práci se více zajímají o to, jakým způsobem zaměstnavatel přistupuje ke všem složkám zdraví svých zaměstnanců a takovou péči i aktivně vyžadují.

S tím, jak se postupně prolínají osobní a pracovní životy zaměstnanců, stoupají jejich požadavky a mění se jejich představy o tom, co by jim měli zaměstnavatelé poskytovat. A firmy tak postupně do této oblasti investují nemalé peníze, hledají nové a nové možnosti a podporují rozmanité programy orientované na fyzické nebo duševní zdraví.

To, že firmy berou well-being vážně, dokazuje i to, že 83 % českých respondentů vidí aktivity v rámci této oblasti jako klíčové pro udržení zaměstnanců. Navíc téměř 70 % se domnívá, že jednotlivé programy zvyšují produktivitu práce a výsledky společnosti. Jsou ale firmy na tento trend skutečně připraveny? Překvapivě nejsou, podle našeho průzkumu se připravenými cítí pouze 57 % respondentů z Česka. Prostor pro zlepšování tu tedy bezpochyby je.

NEPŘEHLÉDNĚTE…

Šťastný může být v práci každý, ale šťastnými vás nikdo neudělá, to máte plně ve svých rukou jen vy sami. Zajímá vás, jak předcházet syndromu vyhoření nebo jak najít štěstí v práci? Přečtěte si rozhovor o všem, co se štěstím v práci souvisí.

HR trendy

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right