Deloitte živě 

Brexit, elektromobilita nebo podvody v organizacích. CFO Congress představil aktuální témata v oblasti finančního řízení

V polovině dubna proběhl již osmý ročník konference CFO Congress. Odborného setkání, které se uskutečnilo v budově České národní banky, se zúčastnily více dvě stovky finančních ředitelů a jiných významných zástupců nejrůznějších českých firem. U řečnického pultu se vystřídaly na dvě desítky odborníků, kteří se s účastníky podělili nejen o své zkušenosti, ale také o analýzy a přehledy aktuálních trendů z oboru finančního řízení. Akci pořádala společnost Blue Events, odborným garantem a jedním z partnerů akce byla společnost Deloitte.

Hlavními tématy letošního ročníku byly trendy v oblasti finančního řízení a ekonomického vývoje, úspěšný finance management nebo novinky v oblasti nákupu a supply chainu. Konferencí prováděl moderátor Daniel Stach. První blok přednášek zahájil David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte. V rámci svého vystoupení se věnoval hned dvěma tématům – Brexitu a budoucnosti automobilového průmyslu.

Odchod Velké Británie z Evropské unie je zásadním tématem i pro Českou republiku, pro kterou je tato země pátým nejvýznamnějším obchodním partnerem. Ať už by došlo na kteroukoliv ze čtyř variant Brexitu, ekonomické následky by dolehly na všechny členské země EU. Nejhůře by odchod Velké Británie pocítilo Německo.

4 varianty Brexitu

  • No deal. Obchod Velké Británie s ostatními zeměmi bude probíhat podle pravidel WTO, budou zavedena cla mezi Velkou Británií a EU a netarifní náklady 6 až 15 % u zboží a 4 až 18 % u služeb.
  • Average FTA (Free Trade Agreement). Velká Británie uzavře s EU dohodu o volném obchodu, budou zavedena nulová cla a náklady 5 až 11 % u zboží a 3 až 14 % u služeb.
  • EEA type. Velká Británie zůstane součástí EEA a společného trhu EU, ale vystoupí z Celní unie. Budou zavedena obchodní cla s EU a zvýší se netarifní bariéry o 3 až 7 % u zboží a 1 až 3 % u služeb. Velká Británie bude automaticky přijímat legislativu EU a přispívat do rozpočtu EU. Zůstane zachován volný pohyb osob.
  • White paper. Budou zavedena nulová obchodní cla a minimální tarifní bariéry, zvýší se však náklady obchodu se službami.

Týká se i vaší společnosti téma Brexitu? Přečtěte si, jak se připravit na no deal variantu a jak efektivně využít krizové plánování.

Na téma automobilového průmyslu představil Marek v rámci své přednášky technologie a regulace, které budou formovat budoucnost tohoto odvětví. Jedním z hlavních trendů následujících let bude zejména elektromobilita spjatá s přechodem vozů na nízkoemisní provoz a vývojem autonomního řízení.

Jak se český automobilový průmysl přizpůsobí přechodu na elektromobily?

  1. ČR bez výroby automobilů
    Jedná se o silně nepravděpodobný a pesimistický scénář, podle kterého by zmizela výroba motorových vozidel a jejich motorů (NACE 29.1). Důvodem by byla silná globální konkurence, koncentrace výroby do jiných než českých závodů koncernů, které jsou dnes v Česku aktivní, či nepříznivé lokální podmínky. Celkový objem výroby v České republice by klesl o 33 %, HDP by se snížil o 25 %, o práci by celkem přišlo více než 1,4 milionů lidí.
  2. ČR bez výroby spalovacích motorů a převodovek
    Předpokladem tohoto scénáře by bylo zachování montáže motorových vozidel v Česku, přičemž by došlo k nahrazení lokální produkce spalovacích motorů a převodovek dovozem elektromotorů. Výsledky této varianty jsou pozitivní – celková hodnota výroby v české ekonomice by se zvýšila o 2,2 %, HDP by stoupl o 3,1 %. Dále zaměstnanost by rostla o 1,5 % a pozitivní dopad na veřejné finance by činil 56 miliard korun.
  3. Hladký přechod na výrobu automobilů
    V tomto scénáři by se výrobci automobilů plně adaptovali a nahradili výrobu spalovacích motorů výrobou elektromotorů (včetně dalších součástek). Jedná se o ideální variantu. Celková hodnota výroby v české ekonomice by se zvýšila o 5,4 %, HDP dokonce o 5,7 %. Zároveň by vzniklo 213 tisíc nových pracovních míst.

Vedle Marka vystoupil na konferenci za Deloitte také Alexander Nagy, partner společnosti a specialista na forenzní účetnictví a vyšetřování, který promluvil na téma podvodů v organizacích. Nagy návštěvníkům představil, co tento obor obnáší, jaké jsou současné trendy a jaké existují kontrolní mechanismy. Nakonec své přednášky ukázal také několik příkladů podvodů přímo z praxe.

Prevenční základ pro úspěšné předcházení podvodům

  • První linie: Firemní útvary. Vlastníci rizika, vykonavatelé kontrol, interní klient…
  • Druhá linie: Compliance. Metodologie, monitoring, poradenství, školení…
  • Třetí linie: Interní audit.
Autonomní vozidla Brexit

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right