Lidé 

Co přinesou nové formy zaměstnávání? Větší flexibilitu, snížení provozních nákladů

Pryč jsou ty doby, kdy v kompetenci HR byli pouze zaměstnanci na stálý pracovní poměr. Pracovní síla se stále více skládá z lidí, kteří v organizaci nejsou zaměstnáni. Formy spolupráce existují různé - od agenturních zaměstnanců, přes kontraktory až po crowdsourcing. Nemůžeme vynechat ani to, že firmy nespolupracují jen s jednotlivci, ale i se sítí dodavatelů, mezi kterými hrají specifickou roli startupy.

V neposlední řadě lze považovat za součást týmu i roboty a čím dál tím častěji také umělou inteligenci. Fakt, že na pracovní trh vstupují roboti a umělá inteligence, však neznamená, že by ubývalo práce  nám – lidem. Znamená to pouze, že budeme (zejména v kontextu aktuální rekordně nízké nezaměstnanosti) méně omezeni kapacitou firem dodávat služby.

Možná se znovu vrátíme do fáze, kdy byl největším problémem firem prodej, a nikoli lidské zdroje. Dojde ke změně skladby pracovní síly, práce se bude zákazníkům dodávat efektivněji a schopnosti žádané na pracovním trhu budou jiné. Aktuálně je, podle našich průzkumů, na vzestupu především potřeba sociálních dovedností, schopnosti řešit problémy a plánování (lidských) zdrojů (přidělování práce lidem a robotům a jejich řízení).

Jaké jsou největší budoucí výzvy pro HR?

  • Poradit si s právními, daňovými, ale i bezpečnostními aspekty alternativních způsobů zaměstnávání
  • Najít způsoby, jak maximalizovat přínos jednotlivých forem spolupráce, a přitom „udržet firmu pohromadě“
  • Objevovat specifika vedení lidí, motivace, stabilizace a udržení týmového ducha ve firmě tvořené sítí velmi různorodých vztahů
  • Naučit lidi všech generací novým dovednostem
  • Naučit se řídit roboty (včetně jejich naprogramování na nový proces)

Velkou výzvou je i tzv. job design, který pomohou definovat odpovědi na otázky typu: O jakou práci se jedná – dá se automatizovat? Kdo tuto práci musí vykonávat – může to být někdo mimo firmu, externí dodavatel či crowd? Kde se práce musí vykonávat – je potřeba, aby byl „dodavatel“ ve stejné zemi jako klient (tzn. blízko klienta)?

Netradiční formy zaměstnávání přinesou firmám a zaměstnancům mnoho výhod. Bude to především efektivnější alokace práce – flexibilita zaměstnanců v krátkodobém i dlouhodobém horizontu (možnost samostatně si řídit pracovní den/týden, ale i kariéru) a snížení nároků na noční provoz podniku (část bude přemístěna do vhodnější časové zóny, část budou obstarávat roboti a umělá inteligence).

Chcete se o tomto tématu dozvědět více? Přečtěte si rozhovor s odborníkem na budoucí pojetí práce Johnem Hagelem z Deloitte Center for the Edge i tipy, jak se na nové možnosti na pracovním trhu připravit.

Deloitte na HR Meetingu 2018: Nejnovější trendy v řízení lidí a firem

6 workshopů, 17 řečníků, více než 200 účastníků, nové trendy v oblasti lidského kapitálu, témata jako osobní pohoda v práci, inovace, technologie či digitální transformace – taková byla HR konference, která se v květnu uskutečnila v Praze. Přinášíme vám reportáž z akce i výběr toho nejdůležitějšího, co na setkání byznys a HR lídrů zaznělo.

HR trendy Robotika HR trendy

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right