Lidé 

Pracovní místo na základě výsledků v soutěži? Aneb jak si aktuárský tým vybíral konzultanta

Ne vždy je nutné absolvovat klasické výběrové řízení, abyste získali novou práci. Třeba Patrik Lipták se do aktuárského týmu v Deloitte dostal na základě úspěchu ve studentské soutěži. Přečtěte si, jaké to je, když si vás nevybírá personalista, ale rovnou členové budoucího týmu.

„Náborových metod máme hned několik, soutěže pro studenty nebo čerstvé absolventy jsou jednou z nich,“ říká Tomáš Strašák, šéf oddělení pojistných matematiků v oddělení Acturial & Insurance Solutions v Deloitte. „Přitom to není tak, že by student řešil modelový příklad, a tím by to skončilo. Je to hlavně o příležitosti vyzkoušet si reálnou situaci, vlastně i část našeho reálného projektu se vším všudy,“ doplňuje.

Právě takhle se do Deloitte dostal i Patrik Lipták, který aktuálně zastává pozici konzultanta v oddělení aktuárských služeb. V soutěži se utkal spolu s dalšími pěti týmy z různých vysokých škol. Cíl byl jediný: vyřešit úlohu týkající se cenotvorby autopojištění a výsledky pak odprezentovat. Soutěž vyhrál, dostal pracovní nabídku v oddělení aktuárských služeb, kam také na jaře roku 2016 nastoupil.

Patriku, jak celá akce vlastně probíhala?

Na začátku jsme absolvovali několik přednášek, které byly zaměřeny na řešenou problematiku a připravili nás na úkol. Po přednáškách jsme obdrželi vstupní data, na základě kterých bylo potřebné během 24 hodin připravit model určující výši pojistného na povinné ručení. S výsledky jsme pak během 15minutové prezentace seznámili poradenský tým v Deloitte. Zajímalo je, k čemu jsme dospěli, jakou metodiku jsme použili.

Co bylo tou největší výzvou?

Málo času na vypracování náročného úkolu. Drobnou výhodou však byla škola, kterou jsem tehdy studoval, respektive absolvování různých přednášek věnujících se neživotnímu pojištění. To mi hodně pomohlo.

V čem vidíš největší rozdíl proti klasickému výběrovému řízení?

Rozhodně to, že jsem nemusel procházet několikakolovým výběrovým řízením, na jehož výsledky bych si počkal i několik dnů. Okamžitě jsem se mohl přesvědčit o tom, jak práce v realitě bude vypadat, co bych každodenně mohl řešit. Na místě jsem hned viděl kolegy, což by se mi během klasického výběrového řízení nejspíš nepodařilo. Do práce jsem navíc mohl nastoupit okamžitě.

quote icon

Patrik Lipták, konzultant v oddělení aktuárských služeb Deloitte: "Co mě na práci v Deloitte baví? Projekty, dobrý kolektiv, flexibilní pracovní doba, firemní atmosféra, tykání mezi všemi."

Největší výhoda: Nejvíc mě na tom nadchlo to, jak funguje tým jako celek. Předtím jsem ještě v této sféře nepracoval, a proto jsem si nedovedl představit, jak tým funguje, jak vypadá, jak si mezi sebou dělí práci, jak jeho členové komunikují mezi sebou. Během těch dvou soutěžních dnů, co jsme byli spolu, jsem tohle všechno poznal, včerně toho, co každý z nich konkrétně dělá. Byl to pro mě přelomový bod.

Stereotyp nehrozí: Práce je hodně pestrá, pracuji na různých projektech. Postupem času se můžu úzce vyprofilovat a tím si zajistit práci na projektech, které budou zapadat do mé specializace. Kolem nás jsou odborníci, kteří pracují i deset let v oboru. Jsou zkušení, mám se rozhodně od koho co učit.

quote icon

"Jestli doporučuji podobné soutěže, po jejichž absolvování můžete získat pracovní místo? Rozhodně ano! Zkuste to, i když se vám to třeba povede, je to zkušenost, která se vám bude v budoucnu hodit!"

Aktuárské služby

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right