Deloitte živě 

10 článků z Deloitte, které byste si měli přečíst, ještě než skončí rok 2019

Uplynulý rok z pohledu Deloitte a výběr z více než 400 zpráv, aktualit a reportáží zachycujících aktuální trendy, novinky, produkty, tipy pro váš byznys i život v Deloitte. Přesně o tom je poslední příspěvek letošního roku, který jsme pro vás připravili. Přejeme vám hodně štěstí, úspěchů i pohody po celý rok 2020. A dostatek kvalitního čtení!

1. Co přinese rok 2020 v oblasti DPH? V lednu quick fixes, v květnu snížení DPH pro vybraná plnění

Od 1. ledna 2020 nabudou účinnosti nová legislativní pravidla z oblasti DPH – „quick fixes“. Jde o soubor přechodných opatření, tzv. „rychlých záplat“, která budou platit do doby, než bude v rámci Evropské unie nastolen finální systém DPH. Jejich hlavním cílem je sjednocení některých pravidel pro přeshraniční transakce se zbožím v rámci EU. Co konkrétního přinášejí a jak se na ně můžete připravit? A jaké produkty či služby budou od května přeřazeny do snížené sazby DPH?

Chci si přečíst celý článek.

2. Zájem o sdílené ubytování v Praze roste, město ročně tratí na neodváděných místních poplatcích miliony

Počet turistů v Praze se každoročně zvyšuje přibližně o 300 tisíc a s tím logicky rostou i požadavky na ubytování. Zatímco ubytovací kapacita nabízená platformami typu Airbnb či HomeAway se za dva roky zvýšila o 34,1 procent, počet hotelových lůžek zůstal téměř stejný. Růst turismu i oblíbenosti sdílených platforem má negativní dopady na město či jeho části a ovlivňuje místní trh s nemovitostmi. Legislativa i hotelová zařízení přitom na rozmach sdílené ekonomiky reagují jen pomalu. Co pomůže zvýšit flexibilitu trhu?

Chci si přečíst celý článek.

3. Rozšířená odpovědnost výrobců aneb co bude, až PET nebude?

Nová evropská směrnice o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí má za cíl ovlivnit dopad plastových produktů na jedno použití. Vedle zákazu vybraných výrobků, požadavků na označování nebo opatření na snížení spotřeby přinese směrnice také velkou změnu na poli PET lahví a zavede rozšířenou odpovědnost výrobců v nových oblastech. Nově budou státy muset zajistit například tříděný sběr PET lahví za účelem jejich recyklace a výrobci zase připevnění víček k lahvím. Co dalšího?

Chci si přečíst celý článek.

4. Datová analýza a byznys: Jakých chyb se novopečení analytici nejčastěji dopouštějí?

Stále více firem se ve svém byznysu snaží využívat síly dat, poptávka po datových vědcích a analyticích proto neustále roste. A spolu s ní roste i nabídka – na trhu práce se objevuje více a více datových vědců-absolventů nebo kandidátů, kteří opustili svou původní profesi a rozhodli se prostřednictvím různých kurzů přeškolit na analytiky. Jakých chyb se tito nováčci ve svých oborech nejčastěji dopouštějí? A s jakými nástrahami se musí (nejen) nováčci v datové analytice potýkat?

Chci si přečíst celý článek.

5. Blindspot Solutions: nováček soutěže Deloitte Fast 50 vyvíjí umělou inteligenci. A je třetí ve střední Evropě

Svět je na prahu digitalizace a automatizace lidského intelektu, říká Ondřej Vaněk, spoluzakladatel Blindspot Solutions a současný CEO firmy, která se zaměřuje na vývoj umělé inteligence. A Blindspot zase na prahu vstupu mezi velké středoevropské hráče. Tempo růstu ve výši 4445 % firmě zajistilo třetí příčku v hlavním žebříčku Deloitte Technology Fast 50 a zařadilo ji mezi nejúspěšnější nováčky soutěže. Co stojí za jejich raketovým růstem?

Chci si přečíst celý článek.

6. Právní úprava coworkingu: pravidla o nájmu v praxi

Coworkingové prostory představují v dnešní době stále populárnější způsob, jak podnikatelsky využít komerční nemovitost za účelem dosažení zisku. Podobně jako u standardního pronájmu i zde vlastník poskytuje budovu nebo její část k dočasnému užívání třetí osobě, přičemž tato třetí osoba za to platí dohodnutou úplatu. Rozdíl však spočívá v tom, že v coworkingu jsou tytéž prostory užívány více různými subjekty a těmto je umožněno i velmi krátkodobé užívání. Jaká zákonná pravidla se vztahují na provozovatele a uživatele?

7. Slevy v českém účetnictví: průvodce nejčastějšími typy transakcí

Slevy, skonta, rabaty a bonusy jsou obchodní nástroje využívané v marketingu malých i velkých společností různých odvětví. Mohli bychom polemizovat, zda uplatnění slevy souvisí s kvalitou poskytovaných produktů a služeb a jak se promítá do psychologie zákazníka… místo toho jsme ale shrnuli nejčastější typy transakcí a na slevy se podívali z ryze účetního pohledu. Jaké právní předpisy se problematice slev věnují a jak o slevách správně účtovat z pohledu poskytovatele a příjemce slevy?

Chci si přečíst celý článek.

8. Chcete začít opravdu inovovat? Pak musíte změnit svůj mindset

Inovace. Magické moderní slovo, za kterým se skrývá představa o budoucí prosperitě. Je to změna. Vývoj. Evoluce. Je to výzva i ambice. Je to sexy. Firmy inovují, prochází digitální nebo agile transformací, definují nové produkty a služby. Hledají příležitosti, jak se stát silnějšími, rozrůst se, zlepšit svoji pozici na trhu. Když tedy někdo mluví o inovaci, mluví o zlepšení současného stavu. O posunu vpřed. Protože všichni chceme změnu. K lepšímu. Ale kdo se pro ni chce změnit?

Chci si přečíst celý článek.

9. Jak správně nastavit firemní compliance? Základem jsou smysluplná pravidla a realistická očekávání

Potenciální propad hodnoty akcií, ztráta důvěry obchodních partnerů a investorů, poškození dobrého jména společnosti. To je pouze stručný výčet situací, které mohou nastat, pokud firma nebude „compliant“, tedy v souladu s pravidly. Efektivní compliance program od dobře zpracovaných etických kodexů po vyvážený systém vymáhání odpovědnosti je přitom základem kvalitního, úspěšného a bezpečného korporátního řízení. Jak správně nastavit firemní compliance?

Chci si přečíst celý článek.

10. Cesta Deloitte z auditorské firmy mezi inovativního lídra, který sází na diverzitu, kreativitu a technologie

Moderní Deloitte? To je firma, která prošla obrovskou vnitřní proměnou. Už dávno nedělá jen audit. Je to firma, kde mají místo služby založené na moderních technologiích a inovacích a kde dostává prostor pro realizaci svých nápadů každý, kdo má chuť i jasnou vizi. Přečtěte si v blogu naší řídící partnerky Diany Rádl Rogerové, jak se z auditorské firmy stává technologický lídr, který ale navzdory pokroku stále sází na lidskou jedinečnost každého z více než 1200 zaměstnanců, jež jsou součástí značky Deloitte.

Chci si přečíst celý článek.

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right